Utilizarea activă a azotului poate fi explicată prin calitățile sale inerte. Elementul este capabil să reacționeze cu unele metale active numai la temperaturi și presiuni ridicate. În caz de contact cu litiul, se pot forma nitruri de magneziu.
Azotul poate fi de două feluri: lichid și gazos.
Azotul gazos este cel mai des utilizat la sudare și, de asemenea, în cazul funcționării semiautomate a mașinilor.
Acest element are un loc de onoare în ateliere, precum și în halele de producție și în diverse utilități.
Acest material este, de obicei, depozitat în butelii specializate sub presiune ridicată.
Acest lucru face posibilă obținerea unei substanțe concentrate.
Buteliile de azot sunt ușor și rapid de umplut.
Al doilea tip este azotul lichid. Este depozitat în această stare la o temperatură scăzută. Acest lucru îl face un agent frigorific excelent. Este destul de comună în aplicațiile industriale. Azotul lichid poate îngheța orice în câteva secunde, fără a forma gheață. Din acest motiv, profesioniștii din domeniul medical îl folosesc destul de des în crioterapie pentru a îndepărta celulele moarte.
În ceea ce privește aplicațiile, azotul este utilizat în agricultură, precum și în industria auto, în electronică și pentru combaterea incendiilor.
Popularitatea azotului nu este surprinzătoare, deoarece are multe caracteristici pozitive:
Chiar dacă concentrația de azot din aer începe să crească treptat, nu este prea rău, în comparație cu alte substanțe. Reîncărcarea cu azot este un serviciu accesibil. Procesul nu durează mult. Azotul poate fi achiziționat în volumul necesar.